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Ernährungswissen: Integrativer Bestandteil der Osteopathie in Deutschland?
(Nutritional Knowledge: An integrative part of osteopathy in Germany?)

Journal: Unpublished MSc thesis Wiener Schule für Osteopathie, Date: 2018/09, Pages: 92, type of study: cross sectional study

Free full text   (https://www.osteopathicresearch.org/s/orw/item/3154)

Keywords:

integration [16]
nutrition [17]
OMT [2951]
osteopathic manipulative treatment [2973]
cross sectional study [597]
WSO [433]

Abstract:

Background: Knowledge of nutrition has a great effect on the health and social issues in society. Osteopathy as a branch of the medical system declares for itself a holistic and philosophical approach. At the same time, the significance of nutrition at osteopathic institutes is up till now little regarded. Goal: The goal of this empirical study was to test how far nutritional knowledge/themes are an integrative part of osteopathy in Germany. Methods: For this purpose, 242 practicing osteopaths in Germany were surveyed about this subject matter with the assistance of an online questionnaire. In addition to the descriptive analysis, two t-tests, a correlation analysis, and a regression analysis were carried out to test and evaluate the answers and the focal points of the survey. Results: 218 (92 %) of 237 of the respondents are of the opinion that osteopaths should be educated about nutritional themes. 200 (87 %) of 242 consulted osteopaths claim that they often or very often question their patients about their nutritional habits. Appreciation of the influence of nutrition on health, self-study as well as participation in further training have a positive influence on sureness in dealing with nutritional questions. Conclusions: Nutritional knowledge is from most (87%) of the osteopaths taking part in this study integrated into their osteopathic practice. 92% of the osteopaths have the opinion that osteopaths should be educated about nutrition. Certainty in dealing with questions on nutrition is increased through further training and similarly when appreciation of the influence of nutrition on health is increased.

Abstract original language:
Hintergrund: Die Ernährungsweise hat große Auswirkungen auf die gesundheitlichen und sozialen Aspekte der Gesellschaft. Osteopathie als Teilgebiet des Medizinsystems deklariert für sich einen ganzheitlichen und philosophischen Ansatz. Gleichzeitig ist der Stellenwert zu Themen der Ernährung an osteopathischen Instituten bisher als gering einzuschätzen. Ziel: Ziel dieser empirischen Studie war es zu überprüfen, inwieweit Ernährungswissen/ Ernährungsthemen integrativer Bestandteil der Osteopathie in Deutschland sind. Methode: Mit Hilfe eines Onlinefragebogens wurden im Sinne eines quantitativen Studiendesigns 242 praktizierende OsteopathInnen in Deutschland zu dieser Thematik befragt. Zur Prüfung und Auswertung der Antworten und Schwerpunkte des Fragebogens wurden neben der deskriptiven Analyse auch Hypothesenprüfungen anhand von zwei t-Tests, einer Korrelationsanalyse sowie zwei Regressionsanalysen durchgeführt. Ergebnisse: 218 (92 %) von 237 Befragten sind der Ansicht, dass OsteopathInnen zu Themen der Ernährung ausgebildet sein sollten. 200 (87 %) von 242 befragten OsteopathInnen geben an, ihre PatientInnen häufig oder sehr häufig zu ihren Ernährungsgewohnheiten zu befragen. Die Einschätzung des Einflusses der Ernährung auf die Gesundheit, das Selbststudium sowie Fortbildungsteilnahmen haben einen positiven Einfluss auf die eigene Sicherheit im Umgang mit Ernährungsfragen. Schlussfolgerung: Ernährungswissen wird von den meisten (87 %) der an dieser Studie teilnehmenden OsteopathInnen in die osteopathische Praxis integriert. 92 Prozent sind der Meinung, dass OsteopathInnen im Bereich Ernährung ausgebildet sein sollten. Die Sicherheit im Umgang mit Ernährungsfragen erhöht sich durch Fortbildungen und ebenfalls wenn die Einschätzung des Einflusses der Ernährung auf die Gesundheit steigt. Schlüsselwörter: Ernährung, Integration, Osteopathie


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