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Effekt von osteopathischen Behandlungen während interdisziplinärem Gewichtsreduktionskonzept von Patienten mit Adipositas Grad 1 -3
(Effect of Osteopathic Treatments During an Interdisciplinary Weight Reduction Program in Patients with Grade 1–3 Obesity)
Brenner, M.
[1]
Journal:
Unpublished MSc thesis Wiener Schule für Osteopathie,
Date:
2025/03,
Pages:
152,
type of study:
randomized controlled trial
Full text
(https://www.osteopathicresearch.com/s/orw/item/4196)
Keywords:
obesity
[16]
OMT
[3663]
osteopathic manipulative treatment
[3685]
randomized controlled trial
[866]
weight reduction
[1]
WSO
[495]
Abstract:
Scientific Background: Weight reduction influences metabolism, body composition (fat-free mass, fat mass, total body water), metabolic parameters, and subjective well-being. Adverse effects such as elevated liver enzymes, perceived stress, or changes in organ size or position have also been reported. The aim of this study was to investigate the effect of osteopathic treatment within a structured weight reduction program on anthropometric measures (weight, BMI, waist circumference), pain (VAS), body composition (FM, FFM, SMM, VAT, TBW), laboratory parameters (gamma-GT, GPT, triglycerides, glucose, HbA1c), and quality of life (WHO-5).Methods:This was a non-blinded, randomized, controlled, single-center study including 37 participants in an interdisciplinary 30-week weight reduction program. Participants were randomized into an intervention group (INT, n = 19) receiving three osteopathic treatments (weeks 3, 12, 25) and a control group (KONT, n = 18) without treatment. In total, 33 participants completed the study (INT: n = 17; CON: n = 16).Results:Compared to the KONT group, the INT group showed a significant reduction in GPT levels over the entire study period by 30.68 U/L (66.28%, p ≤ 0.05). Additionally, a significant change in gamma-GT levels of 0.07 U/L was observed between measurements two and three (p ≤ 0.05). The WHO-5 score improved significantly by 3.66 points (14.64%) or 40.45% relative to baseline. Other parameters showed non-significant trends toward improvement in favor of the INT group. No adverse events were reported.Conclusion:Osteopathic treatment may contribute to improvements in liver parameters and subjective well-being during a weight reduction process.
Abstract original language:
Wissenschaftlicher Hintergrund: Gewichtsreduktion beeinflusst Stoffwechsel, Körperzusammensetzung (fettfreie Masse, Fettmasse, Körperwasser), metabolische Parameter sowie das subjektive Wohlbefinden. Dabei wurden auch unerwünschte Begleiterscheinungen wie erhöhte Leberwerte, Stressempfinden oder Veränderungen der Organgröße/-position beschrieben. Ziel dieser Studie war es, den Einfluss osteopathischer Behandlungen im Rahmen eines strukturierten Gewichtsreduktionsprogramms auf anthropometrische Daten (Gewicht, BMI, Bauchumfang), Schmerz (VAS), Körperzusammensetzung (FM, FFM, SMM, VAT, TBW), Laborparameter (Gamma-GT, GPT, Triglyzeride, Glukose, HbA1c) und Lebensqualität (WHO-5) zu untersuchen.Methodik:Unverblindete, randomisierte, kontrollierte, monozentrische Studie mit 37 Teilnehmenden eines interdisziplinären Gewichtsreduktionsprogramms über 30 Wochen. Die Randomisierung erfolgte in eine Interventionsgruppe (INT, n=19) mit drei osteopathischen Behandlungen (Wochen 3, 12, 25) und eine Kontrollgruppe (KONT, n=18) ohne Behandlung. Insgesamt beendeten 33 Personen (INT: n=17; KONT: n=16) die Studie vollständig.Ergebnisse:In der INT-Gruppe zeigte sich im Vergleich zur KONT-Gruppe eine signifikante Reduktion der GPT-Werte über den gesamten Zeitraum um 30,68 U/L (66,28 %, p ≤ 0,05). Zudem wurde zwischen Messung zwei und drei eine signifikante Veränderung der Gamma-GT-Werte um 0,07 U/L (p ≤ 0,05) festgestellt. Der WHO-5-Score verbesserte sich signifikant um 3,66 Punkte (14,64 %) bzw. 40,45 % relativ zur Ausgangsmessung. Weitere Parameter zeigten tendenzielle, jedoch nicht signifikante Verbesserungen zugunsten der INT-Gruppe. Es traten keine unerwünschten Ereignisse auf.Conclusio:Osteopathische Behandlungen können während eines Gewichtsreduktionsprozesses zu positiven Veränderungen von Leberwerten und subjektivem Wohlbefinden beitragen.
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